Пошук
Друзі сайту
Головна » Статті » Мої статті |
Перерва для відпочинку та харчування
Перерва для відпочинку та харчування - час, на який працівники звільняються від виконання трудових, обов'язків для відпочинку і харчування. За чинним трудовим законодавством України надається, як правило, через 4 години після початку роботи. Тривалість такої перерви — не більше 2 годин. Час її початку і закінчення встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Перерва для відпочинку і х не включається у робочий час, і працівники можуть використовувати її на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи. На роботах, де за умовами виробництва перерву встановити не можна, працівникові надається можливість приймати їжу в робочий час. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації. Існують перерви, які включаються у робочий час. Згідно зі ст. 183 КЗпП України жінкам, які мають дітей віком до півтора року, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, надаються додаткові перерви для годування дитини не рідше як через три години, тривалістю не менше 30 хв. кожна. За наявності 2 і більше грудних дітей тривалість перерви встановлюється не менше години. Строки і порядок надання перерв визначає власник або уповноважений ним орган за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації з урахуванням бажання матері. Працівникам, які в холодну пору року працюють на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам і деяким іншим категоріям працівників у випадках, передбачених законодавством, надаються спеціальні, перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються у робочий час. Власник або уповноважений ним орган зобов'язані обладнати приміщення для обігрівання і відпочинку працівників. Головний державний інспектор праці О.І.Бура | |
Переглядів: 1314 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0 | |